top of page
Αναζήτηση
  • a healing tree post

Δύο χρόνια, υπόσχεση στον εαυτό μας...

Πλησιάζοντας τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από το ξεκίνημα της Κοιν.Σ.Επ Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας The Healing Tree, οι αναρτήσεις μας για όλη την εβδομάδα θα είναι επετειακές!


Να λοιπόν οι πρώτες σκέψεις που μας ένωσαν και που αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία ενός χώρου για την ψυχή στο Ηράκλειο Κρήτης:


Οι ψυχικές νόσοι και η αντιμετώπισή τους - αναγνώριση, έγκαιρη παρέμβαση και φροντίδα των ασθενών και των οικογενειών τους – αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γενικότερης συζήτησης για τη δημόσια υγεία.


Επιπλέον, η αύξηση στον αριθμό των περιστατικών ανθρώπων με κατάθλιψη, οι αυτοκτονίες συμπολιτών μας, ο μεγάλος αριθμός ατόμων που παρουσιάζουν προβλήματα εξάρτησης και εθισμού είναι κάτι περισσότερο από μια σειρά από στατιστικά στοιχεία: δείχνουν έναν πληθυσμό που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα όχι μόνο από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, αλλά κυρίως από την αδυναμία όσων πολιτεύονται ή κυβερνούν να τοποθετήσουν το θέμα της ψυχικής υγείας στην πρώτη γραμμή διαβούλευσης και συνεργασιών.


Οι ασθενείς, οι οικογένειές τους, οι συγγενείς και οι φροντιστές, κάνουν ένα πραγματικό αγώνα προκειμένου να βοηθήσουν τα άτομα που υποφέρουν, πέφτοντας συχνά θύματα των ελλείψεων του συστήματος σε προσωπικό και δομές υγείας. Η οικονομική δυσχέρεια έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ οι δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας βουλιάζουν υπό το βάρος των αυξημένων αναγκών σε προσωπικό και ολοκληρωμένα προγράμματα ανακουφιστικής βοήθειας.


Περισσότερο όμως από τα υλικά, το στίγμα της νόσου περιθωριοποιεί τα θύματά του σε μια ζωή χωρίς ευκαιρίες και χωρίς δυνατότητα επανασύνδεσης με την κοινότητα.


Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περίπου το ένα τρίτο των παροχών και επιδομάτων αναπηρίας οφείλονται σε διαταραχές οι οποίες αποδίδονται στις ψυχικές ασθένειες, ενώ σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα προβλήματα ψυχικής υγείας αφορούν στο 25% των επιδομάτων αναπηρίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Πηγή: OECD, Expert Meeting 26-28 April 2010, Paris Organisation for Economic Co‐οperation and Development, 2010).


Ας σταματήσουμε να παίζουμε κρυφτό με την ψυχική υγεία.


Στη μεγάλη συζήτηση για την υγεία, δεν μπορούμε να αφήνουμε απέξω τις ψυχικές νόσους.

  • Να ακουστεί επιτέλους ανοιχτά το ότι η ψυχική υγεία είναι σημαντικό κομμάτι της συνολικής υγείας των πολιτών της χώρας.

  • Να καταστρωθεί ένα κοινό, στρατηγικό πλάνο καταγραφής, αναγνώρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν στο θέμα της ψυχικής υγείας.

  • Να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

  • Να διευκολυνθεί η πρόσβαση όλων των ανθρώπων στις μονάδες υγείας και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα με την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών με τις υπηρεσίες χορήγησης προνοιακών επιδομάτων.

  • Να ενθαρρυνθούν προγράμματα, δράσεις και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης στα ελληνικά σχολεία σχετικά με το θέμα.






bottom of page