Τρελός από έρωτα

Οι διαταραχές μπορεί να πάρουν πολλές μορφές ή να καλύψουν διάφορα θέματα.


Ο έρωτας είναι ένα από τα θέματα που μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο σε ακραίες συμπεριφορές. Η σχέση με έναν άνθρωπο που πάσχει από κάποια διαταραχή που σχετίζεται με τον έρωτα, μπορεί να γίνει επίπονη και βασανιστική, οδηγώντας τον στα όρια της απελπισίας ή της αγανάκτησης. Προβάλλοντας πρότυπα ρομαντικής αγάπης και αφοσίωσης τύπου Ρωμαίος-και-Ιουλιέτα, η κουλτούρα μας συχνά αποπροσανατολίζει από την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων που εμπεριέχει τον σεβασμό προς τον άλλο και, κυρίως, τη γνώση και τον σεβασμό του εαυτού και των ορίων μας. Έτσι, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από λανθασμένες εντυπώσεις για τις σχέσεις και τα συναισθήματα, εντυπώσεις που καταλήγουν να τους οδηγούν σε λάθος διαδρομές.


Τέσσερις είναι οι πιο συνηθισμένες διαταραχές που σχετίζονται με τον έρωτα:


Ερωτομανία (σύνδρομο de Clérambault)


Η λανθασμένη πεποίθηση ότι κάποιος είναι βαθιά ερωτευμένος μαζί μας. Κατά την εξέλιξη αυτής της διαταραχής, το άτομο πιστεύει ότι ο ερωτευμένος του στέλνει μηνύματα με περισσότερους από έναν τρόπους, μέσα από το βλέμμα, υπονοούμενα ή κινήσεις που φανερώνουν με πλάγιο τρόπο την αγάπη του. Συνήθως, ο ερωτευμένος "εμφανίζεται" να είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, ένας διάσημος καλλιτέχνης για παράδειγμα, ο οποίος επικοινωνεί μαζί μας "τηλεπαθητικά", ακόμα και μέσα από τα μέσα επικοινωνίας. Τότε το άτομο που πάσχει προσπαθεί να τον πείσει να σταματήσει να κρύβει τον έρωτά του, να εκφραστεί ανοιχτά, ακολουθώντας τον σε κάθε του βήμα, συχνά σε σημείο σοβαρής παρενόχλησης. Η ερωτομανία μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα και να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, τόσο για τον άνθρωπο που πάσχει όσο και για το αντικείμενο της διαταραχής του. Το σύνδρομο συναντάται συχνά στις σχέσεις που έχουν κάποιοι άνθρωποι με διάσημα πρόσωπα του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης.


Photo: Obsession, Love, Ritual, Collection, Blanche Ellis at the Embassy Tea Gallery, 2014

Εμμονική αγάπη

Η αδυναμία να ξεχωρίσεις τον εαυτό σου από τον άλλο, η αδυναμία πιθανής απόρριψης ή τερματισμού μιας σχέσης που μπορεί να οδηγήσει τον εμμονικό άνθρωπο σε ακραίες συμπεριφορές και ενέργειες προκειμένου αυτός να "κρατήσει" τον έρωτά του κοντά.


Διαταραχή αποχωρισμού


Παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το άγχος αποχωρισμού που βιώνουν τα μικρότερα παιδιά, η διαταραχή οδηγεί το άτομο είτε στην απομόνωση και στην αδυναμία δημι