top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Τρελός από έρωτα


Ο έρωτας είναι ένα από τα θέματα που μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο σε ακραίες συμπεριφορές. Η σχέση με έναν άνθρωπο που πάσχει από κάποια διαταραχή που σχετίζεται με τον έρωτα ή την ιδέα αυτού, μπορεί να γίνει επίπονη και βασανιστική, οδηγώντας τον στα όρια της απελπισίας ή της αποδιοργάνωσης. Προβάλλοντας πρότυπα ρομαντικής αγάπης και αφοσίωσης τύπου Ρωμαίος-και-Ιουλιέτα, η κουλτούρα μας συχνά αποπροσανατολίζει από την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων που εμπεριέχει τον σεβασμό προς τον άλλο και, κυρίως, τη γνώση και τον σεβασμό του εαυτού και των ορίων μας. Έτσι, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από λανθασμένες εντυπώσεις για τις σχέσεις και τα συναισθήματα, εντυπώσεις που καταλήγουν να τους οδηγούν σε λάθος διαδρομές. Τα συμπτώματα ψυχικής νόσου μπορεί να μεγαλοποιήσουν, να στρέψουν με εμμονή την προσοχή, να δημιουργήσουν μια σειρά από σενάρια που αφορούν στο θέμα του έρωτα: να εξελιχθούν δηλαδή σε διαταραχή. Τέσσερις είναι οι πιο συνηθισμένες διαταραχές που σχετίζονται με το θέμα του έρωτα:


Ερωτομανία (σύνδρομο de Clérambault)


Η λανθασμένη πεποίθηση ότι κάποιος είναι βαθιά ερωτευμένος μαζί μας. Κατά την εξέλιξη αυτής της διαταραχής, το άτομο πιστεύει ότι ο ερωτευμένος του στέλνει μηνύματα με περισσότερους από έναν τρόπους, μέσα από το βλέμμα, υπονοούμενα ή κινήσεις που φανερώνουν με πλάγιο τρόπο την αγάπη του. Συνήθως, ο ερωτευμένος "εμφανίζεται" να είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, ένας διάσημος καλλιτέχνης για παράδειγμα, ο οποίος επικοινωνεί μαζί μας "τηλεπαθητικά", ακόμα και μέσα από τα μέσα επικοινωνίας. Τότε το άτομο που πάσχει προσπαθεί να τον πείσει να σταματήσει να κρύβει τον έρωτά του, να εκφραστεί ανοιχτά, ακολουθώντας τον σε κάθε του βήμα, συχνά σε σημείο σοβαρής παρενόχλησης. Η ερωτομανία μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα και να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, τόσο για τον άνθρωπο που πάσχει όσο και για το αντικείμενο της διαταραχής του. Το σύνδρομο συναντάται συχνά στις σχέσεις που έχουν κάποιοι άνθρωποι με διάσημα πρόσωπα του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης.


Photo: Obsession, Love, Ritual, Collection, Blanche Ellis at the Embassy Tea Gallery, 2014

Εμμονική αγάπη

Η αδυναμία να ξεχωρίσεις τον εαυτό σου από τον άλλο, η αδυναμία πιθανής απόρριψης ή τερματισμού μιας σχέσης που μπορεί να οδηγήσει τον εμμονικό άνθρωπο σε ακραίες συμπεριφορές και ενέργειες προκειμένου αυτός να "κρατήσει" τον έρωτά του κοντά.


Διαταραχή αποχωρισμού


Παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το άγχος αποχωρισμού που βιώνουν τα μικρότερα παιδιά, η διαταραχή οδηγεί το άτομο είτε στην απομόνωση και στην αδυναμία δημιουργίας σχέσεων που μπορεί μια μέρα να τον "εγκαταλείψουν", είτε στην αγωνιώδη προσπάθεια να κρατάει τα άτομα ευτυχισμένα με οποιοδήποτε (προσωπικό συνήθως) τίμημα.


Ο πρώτος τύπος ανθρώπου εμφανίζει τα εξής χαρακτηριστικά:


Φόβο δέσμευσης / δημιουργίας στενών διαπροσωπικών σχέσεων

Αυτάρκεια σε υπερβολικό βαθμό

Έλλειψη εμπιστοσύνης προς άλλα πρόσωπα

Θυμό

Ο δεύτερος τύπος ανθρώπου εμφανίζει:

Ανασφάλεια/ Υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους

Τάση να "θυσιάζεται", να αφιερώνει υπερβολικά πολλές ώρες και ενέργεια στη φροντίδα των άλλων

Ζήλια και κτητικότητα

Ιδεοληψία-Ψυχαναγκασμός στη σχέση (ROCD - Relationship Obsessive Compulsive Disorder)

Η καταναγκαστική ενασχόληση με οτιδήποτε έχει να κάνει με τη σχέση ή τον/τη σύντροφο. Η κατάσταση αυτή εμπεριέχει αμφιβολία για το αντικείμενο του πόθου, αμφισβήτηση για τα συναισθήματά του ή για την καταλληλότητα της σχέσης, αλλά και αδυναμία τερματισμού αυτής. Για να ανακουφιστεί, το άτομο που αισθάνεται την αμφιβολία έχει την τάση να ψάχνει συνεχώς τη διαβεβαίωση ότι όλα θα πάνε καλά, να τσεκάρει και να ξανατσεκάρει τη σχέση, ακόμα και να πιστεύει ότι υπάρχει σχέση όταν όλα έχουν τελειώσει.


Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η παραπομπή σε κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να βοηθηθεί το άτομο που υποφέρει αλλά και να αποφευχθούν περαιτέρω ενέργειες που θα οδηγήσουν πιο βαθιά στη διαταραχή αυτό και το περιβάλλον του.


bottom of page