Η παράλειψη τακτικών ελέγχων υγείας αλλά και παροχής πληροφοριών σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή, ε
Μια νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 17 Μαΐου στη Μ. Βρετανία, τονίζει ότι στους ανθρώπους με κάποια ψυχική νόσο συνταγογραφούνται φάρμακα ξανά και ξανά, χωρίς οι ίδιοι ή το περιβάλλον τους να έχουν προηγουμένως κατανοήσει το ρίσκο και τις παρενέργειες μιας αγωγής και χωρίς να κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχο της συνολικής τους υγείας και φυσικής κατάστασης.
Η έρευνα διεξήχθη σε πάνω από 200 άτομα που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή με αντιψυχωσικά ή σε αγωγή που αφορά σε διαταραχές όπως η διπολική ή η σχιζοφρένεια. Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των ανθρώπων είπαν ότι το ρίσκο, τα οφέλη ή οι παρενέργειες των φαρμάκων δεν αναλύθηκαν επαρκώς σε αυτούς πριν την έναρξη της αγωγής από τους υπεύθυνους ιατρούς.
Οι άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές νόσους χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 20 χρόνια νωρίτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας προβλημάτων υγείας τα οποία παραγκωνίζονται ή δεν γίνονται αντιληπτά στη πορεία της νόσου. Αυτό επίσης συμβαίνει λόγω των παρενεργειών από τα φάρμακα. Ωστόσο, το 515 από όσους συμμετείχαν στην έρευνα είπε ότι δεν είχαν κάνει γενικό έλεγχο πριν τους χορηγηθεί αγωγή και το 54% απάντησαν ότι δεν είχαν συζητήσει τα συνοδευτικά συμπτώματα με τον γιατρό τους ή κάποιον άλλο επαγγελματία υγείας.
Η έρευνα επίσης έδειξε:
Σχεδόν οι μισοί (46%) από τους ερωτηθέντες είπαν ότι δεν είχαν καταλάβει τις διαφορετικές επιλογές που θα μπορούσαν να έχουν σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή.
Πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των ερωτηθέντων είπαν ότι είχε περάσει χρόνος από την τελευταία φορά που έκαναν γενικό έλεγχο της υγείας τους, παρόλο που ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας έχει προτείνει