Αναζήτηση
Χριστίνα
10+1 πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες για τα τρανς άτομα
Στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τα τρανς άτομα, που έχει καθιερωθεί να είναι από τις 13 έως 19 Νοεμβρίου, αυτά είναι 10 πράγματα που πιθανά δε γνωρίζεις για τα τρανς άτομα. Και η αλήθεια είναι πως ούτε και εγώ τα γνώριζα, στην αρχή. Αλλά φρόντισα να μάθω, ήταν και αυτό μέρος της διαδικασίας για να έρθω σε συμφωνία με την ύπαρξή μου. Είναι σύντομα, αλλά σίγουρα εκπαιδευτικά.
1. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της ΕΕ γύρω από τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, στην ερώτηση αν κάποιο τρανς άτομο αποφεύγει να εκφράσει το φύλο που μέσα από την εξωτερική εμφάνιση επειδή φοβάται την παρενόχληση, την απειλή ή την επίθεση το 19% (11% στην ΕΕ ) των ερωτηθέντων απάντησε «πάντα» και το 17% (19% στην ΕΕ) «συχνά».
2. Η ταυτότητα φύλου δεν έχει καμία σχέση με τη σεξουαλική ταυτότητα. Στη δική μου περίπτωση, είμαι τρανς γυναίκα (ταυτότητα φύλου), η οποία έλκεται ερωτικά από άλλες γυναίκες (σεξουαλική ταυτότητα ). Είμαι λοιπόν μια τρανς λεσβία. Κάθε τρανς άτομο έχει διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα και δεν είναι όλα τα τρανς άτομα ομοφυλόφιλα ή ετεροφυλόφιλα.
3. Το ποσοστό του πληθυσμού που είναι τρανς κυμαίνεται σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανάμεσα στο 0.1~0.3% με 3% , ανάλογα με τη μεθοδολογία, τους ορισμούς, τη γεωγραφία και τη μελέτη. Δεν είμαστε αμελητέο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού. Και δεν είμαστε όλα τα τρανς άτομα ίδια. Έχουμε διαφορετικές εμπειρίες, απόψεις, ιδεολογίες και ενεργοποίηση στη κοινωνία και την LGBTQIA+ κοινότητα. Μη μας ισοπεδώνεις. Πάνω από όλα είμαστε άτομα. Ανεξάρτητες προσωπικότητες με προτερήματα, ελαττώματα, παρελθόν και μέλλον. Και έχουμε ενδιαφέρουσες ιστορίες να πούμε.
4. Η ασυμφωνία φύλου δεν θεωρείται πια ψυχική ασθένεια, σύμφωνα με τα τελευταία διαγνωστικά εγχειρίδια και κατηγοριοποιήσεις ψυχικών ασθενειών μεγάλων οργανισμών υγείας. Παραμένει σε αυτούς τους καταλόγους όμως, για πρακτικούς λόγους (όπως την οικονομική κάλυψη των θεραπειών από ασφαλιστικούς οργανισμούς).
5. Οι σωματικές και ψυχικές/ψυχολογικές αλλαγές που προκύπτουν από την ορμονοθεραπεία μπορούν να είναι τόσο καταιγιστικές και το κοινωνικό κόστος της μετάβασης τόσο μεγάλο, ώστε είναι αδύνατο να θεωρήσει κάποιος πως αυτό γίνεται για λόγους μόδας ή κοινωνικούς. Τα τρανς άτομα που "βγαίνουν από τη ντουλάπα" τους πιο συχνά και με μεγαλύτερη ορατότητα το κάνουν επειδή πια υπάρχει η γλώσσα και τα μέσα να μιλήσουμε για εμάς όπως και τα ερεθίσματα να αναζητήσουμε την ταυτότητα φύλου μας.
6. Η ιατρική έρευνα γύρω από την φροντίδα των τρανς ατόμων είναι ελλιπής. Παραδείγματος χάριν, στη περίπτωση μου, χρησιμοποιώ ένα φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη ως καταστολέα τεστοστερόνης και φάρμακα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης για οιστρογόνο. Ο συνδυασμός, παρόλο που είναι ασφαλής, δεν είναι ο βέλτιστος. Αλλά ταυτόχρονα, αισθάνομαι εξαιρετικά ευτυχής που υπάρχει τουλάχιστον αυτός. Όπως και πολλά άλλα τρανς άτομα. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που βρήκα, ένα 80% των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ, δήλωσε ικανοποιημένο από την ορμονοθεραπεία που λαμβάνει.
7. Δεν είναι απαραίτητο να προβείς σε ιατρικές παρεμβάσεις (εμφανείς ή αφανείς) ή coming out για να είσαι τρανς. Η φτώχεια, το κακό κοινωνικό περιβάλλον, η πίεση από το οικογενειακό περιβάλλον, η απόρριψη και ο φόβος μπορούν να κρατήσουν πολλά τρανς άτομα στη ντουλάπα τους. Αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι τρανς, αλλά πως οι συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να εκφραστούν.
8. Στο κομμάτι που αφορά στις φεμινιστικές διεκδικήσεις, τα τρανς άτομα έχουμε μία μοναδική οπτική. Έχουμε βιώσει τις κοινωνικές συνθήκες και τη ζωή και από τις δύο πλευρές και μπορούμε ευκολότερα να συγκρίνουμε και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το ανδρικό Προνόμιο και την Πατριαρχία. Για παράδειγμα, γνωρίζω από πρώτο χέρι πως οι ανδρικές τουαλέτες στη δουλειά μου έχουν κατά βάση μεγαλύτερο εμβαδό και θέσεις χρηστών από τις γυναικείες, παρόλο που, στο κτίριο που εργάζομαι, άνδρες γυναίκες είμαστε πάνω κάτω στον ίδιο αριθμό. Είμαστε εδώ λοιπόν να προσφέρουμε γνώση για το πώς είναι η ζωή και από τις δύο πλευρές του διπόλου.
9. Τα τρανς άτομα ήμασταν εδώ από πάντα, σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες και πολιτισμούς. Ήμασταν εδώ και θα είμαστε εδώ. Καμία νομοθεσία δε μπορεί να μας εξαφανίσει. Και δεν είμαστε «νέο φαινόμενο». Ούτε και η προσπάθεια εξαφάνισης μας είναι καινοφανής. Ως τώρα όλα αυτά έχουν αποτύχει.
10. Ο επεξεργαστής του smartphone σου, βασίζεται στη δουλειά που έχει κάνει μία τρανς γυναίκα, η Sophie Wilson, η οποία σχεδίασε τον πρώτο επεξεργαστή ARM. Και αυτό δημιουργεί μια υπέροχη (και για εμένα διασκεδαστική) ειρωνεία: όταν επιλέγεις το κινητό σου για να γράψεις στα κοινωνικά δίκτυα υποτιμητικά ή προσβλητικά σχόλια για τα τρανς άτομα, ουσιαστικά χρησιμοποιείς τεχνολογία φτιαγμένη από τρανς γυναίκα.
*Και κάτι για εμένα. Το portfolio της δουλειάς μου, καλύπτει αυτή τη στιγμή τη συμμετοχή με υλικά και προϊόντα σε οχήματα από όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν, οδηγείς ένα όχημα στην ανάπτυξη του οποίου έχει συμμετάσχει τουλάχιστον μία τρανς γυναίκα, η οποία ονομάζεται Χριστίνα, ή Χριστινάκι για τους φίλους.
Comments