top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Πώς να πάρετε αποφάσεις για την καινούρια χρονιά (και να τις υλοποιήσετε...) - Μέρος Πρώτο


Κάθε ξεκίνημα του νέου χρόνου, αναρωτιόμαστε για τις αποφάσεις του επόμενου έτους, για εκείνες δηλαδή τις δεσμεύσεις σε ένα καλύτερο αύριο, μέσα από τη βελτίωση των σημείων που χρειάζονται σκληρότερη δουλειά. Το να παίρνεις αποφάσεις για τον νέο χρόνο, είναι μια συνήθεια που έχουν πολλοί, συνυφασμένη με το πνεύμα των γιορτών. Μέσα στις γιορτές, πολλοί νιώθουμε ότι έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να καταφέρουμε σημαντικές αλλαγές για το μέλλον. Ωστόσο, λίγες από τις παραπάνω αποφάσεις στην πραγματικότητα υλοποιούνται ή υλοποιούνται σωστά, για μακροχρόνια, θετικά αποτελέσματα. Η αισιοδοξία για αλλαγή ξεθωριάζει γύρω στη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όταν πλακώσει εκ νέου ο φόρτος εργασίας, οι πολλαπλές υποχρεώσεις και η στενότητα ελεύθερου χρόνου. Ποιοι όμως είναι οι λόγοι για το γεγονός ότι δεν καταφέρνουμε να τηρήσουμε μέχρι ολοκλήρωσης τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στον ίδιο μας τον εαυτό; Και ποια είναι επιτέλους η συνταγή για υγιείς, βάσιμες προσδοκίες που θα μας οδηγήσουν σε χειροπιαστά αποτελέσματα;


#1 Οι αποφάσεις μας δεν είναι ρεαλιστικές ή αποτελούνται από υποενότητες που δεν λαμβάνουμε υπόψη


Πράγματα όπως το "να χάσω βάρος" ή "να αλλάξω επάγγελμα" δεν είναι ένας συμπαγής, one-step στόχος για ένα μέλλον που δεν έχει καν οριοθετηθεί: είναι ένα ασαφές μήνυμα προς τον εγκέφαλο, προορισμένο μάλλον να αποτύχει, καθώς χρειάζεται να το "σπάσουμε" σε μικρότερα, εφικτά κομμάτια προκειμένου να το διαχειριστούμε. Η απώλεια βάρους για παράδειγμα ξεκινάει από την έρευνα για τον επαγγελματία που θα προπονήσει τη διατροφική σου διαδρομή, από τις εξετάσεις υγείας που θα δείξουν σε ποια κατάσταση βρίσκεσαι και πόσο μπορείς να προσπαθήσεις. Είναι επίσης μια αξιολόγηση του περιβάλλοντος σου (δεν μπορείς να κάνεις δίαιτα σε ένα σπίτι που μπαίνουν γλυκά, ψωμιά ή "κακοί" υδατάνθρακες από κάποιο χέρι) αλλά και της συναισθηματικής σου κατάστασης (το να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής ταυτόχρονα με ένα σωρό αγχωτικές σκοτούρες που ανταγωνίζονται την σταθερότητα των αποφάσεων σου, δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί - ίσως καταλήξεις απογοητευμένη με τον ίδιο σου τον εαυτό, με την αίσθηση ότι εσύ απέτυχες και όχι το πρόγραμμα που έφτιαξες).


#2 Διάλεξε ρεαλισμό έναντι υπερβολικών προσδοκιών


Πράγμα που μας φέρνει στο επόμενο θέμα: γράψε αποφάσεις που ξέρεις εκ των προτέρων ότι μπορείς να υλοποιήσεις για το επόμενο διάστημα που θα ορίσεις εσύ. Δεν μπορούν να γίνουν όλα τους πρώτους τρεις μήνες. Φτιάξε ένα ημερολόγιο καθημερινότητας μέσα στο οποίο θα σημειώνεις τα πάνω και τα κάτω της μέρας σου, τις επιτυχίες και αυτά για τα οποία χρειάζεται να προσπαθήσεις κι άλλο. Αυτό θα σου δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι ότι κάνεις σοβαρή δουλειά με τον εαυτό σου, ότι είσαι υπεύθυνη για τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν και ότι οι στόχοι σου είναι ρεαλιστικοί.


#3 Ανακοίνωσε σε κάποιο κοντινό σου πρόσωπο το τι πρόκειται να προσπαθήσεις (αλλά μη θεωρήσεις ότι οι στόχοι είναι "πες το κι έγινε")


Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα βοηθό στη διαδρομή (accountability partner), κάποιον που θα εποπτεύει την πορεία σου, θα σε ενθαρρύνει και θα στέκεται στο πλευρό της δικής σου αλλαγής. Αρκετοί όμως άνθρωποι βολεύονται στην ιδέα ότι το σύμπαν θα τα κανονίσει όλα για χάρη τους, από τη στιγμή που θα εκφράσουν δυνατά την ευχή τους - δεν θα συμβεί. Δήλωσε αυτό που θέλεις να πετύχεις δυνατά και αποφασιστικά, όχι δε όλους, σε κάποιον που ξέρεις ότι θα σε βοηθήσει στη διαδρομή, θα λειτουργήσει ως αξιολογητής χωρίς να σε νουθετήσει ή να κριτικάρει για τα σκαμπανεβάσματα της προόδου (και πάντα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα!)


#4 Προετοιμάσου για τις δύσκολες ημέρες


Για εκείνες δηλαδή κατά τις οποίες θα έχεις λιγότερη όρεξη, θα είσαι άρρωστη, απογοητευμένη ή απλώς βαριεστημένη να συνεχίσεις. Δώσε την άδεια στον εαυτό σου να είσαι και να νιώθεις όπως επιθυμείς - δεν είναι όλες οι ώρες οι ίδιες! Ένα καλό, αρχικό πλάνο θα σε βοηθήσει να ξαναμπείς στο δρόμο της αλλαγής όταν είσαι έτοιμη να ξαναπάρεις τα χαλινάρια στα χέρια...


(συνεχίζεται)


* Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη είναι Ψυχολόγος, Σύμβουλος Διομαδικών Διεργασιών και Συνιδρύτρια της The Healing Tree community for Mental Health.

Κλείσε σήμερα το δικό σου ραντεβού συμβουλευτικής υποστήριξης με τη Δέσποινα, εδώ

Comentários


bottom of page