top of page
Αναζήτηση
Μαρία Μαντέλη

Νέοι στόχοι; Πώς θα τα καταφέρουμε;

Καθώς πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και την έναρξη της νέας χρονιάς, μπαίνουμε και σε μια αλλιώτικη διάθεση, κάποιες φορές ίσως πιο μελαγχολική, σίγουρα όμως απολογισμού, (αυτο) κριτικής και νέων στόχων.


Συνήθως, ο απολογισμός μας αφορά σε πράγματα που δεν καταφέραμε να κάνουμε, τις συνήθειες που μας ενοχλούν (π.χ διατροφή, κάπνισμα), τον χρόνο που δεν έχουμε και, γενικότερα, τις αδυναμίες μας.



Οι νέοι στόχοι με την σειρά τους, έχουν να κάνουν με την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (να τρώμε πιο υγιεινά), να γυμναζόμαστε περισσότερο, να κάνουμε αποταμίευση και γίνονται όχι μόνο όλο και περισσότεροι αλλά και όλο και πιο ανέφικτοι ως προς την επιτυχή επίτευξη τους.


Κατά μέσο όρο μόλις 9-12% των ανθρώπων καταφέρνουν όντως να πετύχουν τον στόχο τους για την νέα χρονιά (έρευνες από το spsp.org 2007;2016 - ΗΠΑ). Οι ίδιες έρευνες έδειξαν πως από όσους θέτουν έναν νέο στόχο για την νέα χρονιά, 75% δουλεύουν προς την επίτευξη του την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, ένα 71% συνεχίζει και την δεύτερη εβδομάδα και περίπου 46% συνεχίζει για το πρώτο μισό της νέας χρονιάς.


Οι συνηθέστεροι λόγοι αφορούν α) στους μη ρεαλιστικούς στόχους, β) στον αριθμό των στόχων που μπαίνουν (που συνήθως είναι μεγάλος) και γ) υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν θυμάται τους στόχους του μετά από λίγους μήνες.


Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική το 2022, μόνο ένα 23% του δείγματος είπε πως θα θέσει έναν νέο στόχο για την νέα χρονιά (για το 2021 το ποσοστό αυτό ήταν 31%). Οι πιο δημοφιλείς στόχοι είναι πιο υγιεινός τρόπος ζωής (23%), προσωπική ανάπτυξη και #ευτυχία (21%) και απώλεια βάρους (20%).


Αν δούμε τους στόχους ανά γενιά, φαίνεται πως οι baby boomers - έτος γέννησης μεταξύ 1946-1964 -

επιθυμούν να χάσουν περισσότερο βάρος (53%), αλλά δίνουν λιγότερη σημασία στην αποταμίευση (39%) συγκριτικά με τις νεότερες γενιές.


Οι millennials - έτος γέννησης μεταξύ 1980-1996 - είναι από τις πιο επίμονες πληθυσμιακές ομάδες στο να πετύχουν τους στόχους τους (39%) και η Gen Z - έτος γέννησης μεταξύ 1997-2012 - είναι 4 φορές πιο ανήσυχη ομάδα στο να βρει την αγάπη, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ηλικιακό γκρουπ.


Αυτή τη χρονιά, ας εστιάσουμε περισσότερο στα πράγματα που καταφέραμε να κάνουμε και στις επιτυχίες μας, παρά στα αρνητικά.


Αν θέλουμε να θέσουμε νέους στόχους για την επόμενη χρονιά, ας θέσουμε μικρούς, βραχυπρόθεσμους στόχους που να "χωρούν στην καθημερινότητα μας".