top of page
Αναζήτηση
  • Μιχάλης Ρουσινός

Μάθε να απολαμβάνεις τις φάσεις της ζωής σου

Η ζωή μας όπως και η καθημερινότητα μας, περνάει από φάσεις.


Αν δεις κάθε μία μέρα ξεχωριστά, έχεις τη φάση που ξυπνάς το πρωί και που συνήθως πρέπει να ετοιμαστείς να πας στη δουλειά σου ή σε μια υποχρέωση. Γενικά, πολλές φορές στη ζωή σου χρειάζεσαι να ξυπνάς και να προετοιμάζεσαι για να κάνεις κάτι δύσκολο ή/και κάτι αναγκαίο για την ευημερία και την εξέλιξη σου. Υπάρχει η περίοδος που τελειώνεις τις σπουδές σου και ετοιμάζεσαι να βρεις και να ξεκινήσεις την πρώτη σου δουλειά. Υπάρχει, πριν από αυτή, η φοιτητική ζωή που ναι μεν συνιστά μια περίοδο κατά την οποία είμαστε ανέμελοι, περνάμε καλά και δεν μας νοιάζουν και πολλά πράγματα, αλλά γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι και να προσφέρουμε στην κοινωνία.


Έτσι λοιπόν προετοιμαζόμαστε, φτιάχνουμε βιογραφικό, κάνουμε αιτήσεις, περνάμε από συνεντεύξεις και βρίσκουμε, αργά η γρήγορα, μια δουλειά. Σε αυτό τον κύκλο της ζωής μας οφείλουμε να δουλέψουμε, να προσφέρουμε, να βελτιωθούμε και να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Η δουλειά μας από μόνη της έχει περιόδους όπου μας πιέζουν πολλά deadlines, μας πιέζουν οι μάνατζερ ή οι πελάτες και είμαστε στην τσίτα νομίζοντας ότι όλη μας η εργασιακή καριέρα θα είναι έτσι. Αυτό που ξεχνάμε πολλές φορές όμως είναι το ότι και η πιο πολυάσχολη περίοδος θα περάσει και θα γυρίσουμε, αργά ή γρήγορα, σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Επίσης, στα πρώτα χρόνια της εργασιακής μας σταδιοδρομίας, μπορεί να ξεκινήσουμε και κάποια πιστοποίηση ή κάποιο μεταπτυχιακό και να νιώθουμε ότι πνιγόμαστε στη δουλειά, ότι δεν έχουμε χρόνο αλλά μόνο άγχος για το πώς θα τα κουμαντάρουμε όλα αυτά. Πάλι όμως, ας θυμηθούμε, ότι και αυτό θα περάσει. Θα πάρουμε το χαρτί που θέλουμε και θα έχουμε περισσότερα εφόδια και καλύτερες απολαβές.Αντί λοιπόν να παραπονιόμαστε συνέχεια, ας μάθουμε να απολαμβάνουμε το "κάψιμο" αυτής της προπόνησης για τη ζωή και ας δούμε τα θετικά. Προσωπικά, έμαθα να απολαμβάνω το να ψάχνω πώς θα φτιάξω το καλύτερο βιογραφικό που μπορώ, το να ντύνομαι καλά και να πηγαίνω σε συνεντεύξεις, το να γνωρίζω νέες εταιρίες και νέο κόσμο. Δες κι εσύ παρακάτω το πώς:


Για παράδειγμα σαν ορκωτός λογιστής μόλις πέρασα αυτό το busy season όπου για δύο μήνες δουλεύαμε μέχρι τις 8-9:30 το βράδυ και οκτάωρο τα Σάββατα. Ναι, σίγουρα θα μπορούσα να λέω ότι έχω λιώσει αλλά επίσης μπορώ να πω πως έμαθα πολλά πάνω στην δουλειά μου και έγινα καλύτερος σε αυτό που κάνω. Έμαθα να απολαμβάνω το να έχω ένα πρόγραμμα κάθε μέρα και να έχω στόχους που πρέπει να πετύχω μέρα με την μέρα.


Μετά την δουλειά έρχεται το απόγευμα στην καθημερινότητα μας που στη ζωή μας είναι ο χρόνος που έχουμε όταν τελειώσουν οι υποχρεώσεις μας, ο χρόνος που έχουμε το απόγευμα μετά τη δουλειά μας. Εδώ έχουμε την επιλογή να επενδύσουμε τον χρόνο μας κάπου παραγωγικά, να εξελιχθούμε, να γνωρίσουμε νέο κόσμο ή να πάμε σπίτι και να αποσυνδεθούμε, να μείνουμε ίδιοι και να χαζέψουμε σε βιντεοπαιχνίδια, τηλεόραση και κουτσομπολιά. Για εμένα, η επιλογή είναι πολύ εύκολη. Ξέρω πως αν δεν κάνω κάτι παραγωγικό, δεν θα νιώσω καλά το βράδυ, ή στο τέλος της ζωής μου (για όσους βλέπουν τον μεγάλο κύκλο). Για παράδειγμα, μόλις τελειώσω την δουλειά θα προσπαθήσω να πάω γυμναστήριο, να διαβάσω ένα βιβλίο, να παίξω κιθάρα, μέχρι να πάρω ένα φίλο να πάμε για περπάτημα και να πούμε τα νέα μας. Σίγουρα, μία στο τόσο, θα ανοίξω τον υπολογιστή και θα χαζέψω, αλλά αυτό δεν με κάνει μετά να πω ότι αξιοποίησα σωστά τον χρόνο μου. Πολύ σημαντικό είναι να κάνεις κι εσύ κάτι που απολαμβάνεις. Πώς μπορείς να κάνεις τη γυμναστική σου απολαυστική; Το διάβασμα σου απολαυστικό και να βλέπεις τον εαυτό σου να γίνεται καλύτερος μέρα με την μέρα;Μετά από το απόγευμα έρχεται το βράδυ ή η σύνταξη. Εκεί, όσο ωραίο και αν ακούγεται το ότι πλέον δεν χρειάζεται να δουλέψεις και παίρνεις ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα, πολλούς τους αγχώνει το να μην έχουν ένα λόγο να ξυπνήσουν το πρωί, μια ενασχόληση ή ένα σκοπό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απολαύσουν αυτό το κομμάτι της ζωής τους. Το ‘’βράδυ’’ αφού έχεις δουλέψει και αφού έχεις γυμναστεί πρέπει να ηρεμήσεις, να χαλαρώσεις, να ρίξεις τους ρυθμούς και να απολαύσεις την ελευθερία σου. Αντί να σκέφτεσαι το τι θα έρθει αύριο και να αγχώνεσαι, προσπάθησε να απολαύσεις το τώρα την παρούσα στιγμή. Για να γίνει όμως αυτό καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να νιώθουμε καλά με αυτά που κάναμε μέσα στην μέρα μας. Πρέπει να νιώθουμε ότι όντως δουλέψαμε και κάναμε το καλύτερο μας. Μόνο έτσι μπορούμε πραγματικά να απολαύσουμε την ξεκούραση μας. Πολλές φορές, νιώθουμε ένοχοι που ξεκουραζόμαστε, που δεν κάνουμε τίποτα και απλά υπάρχουμε αλλά και αυτό είναι λάθος. Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε πάντα ενέργεια γιατί σε κάποια φάση θα καταρρεύσουμε. Οπότε και εδώ καλό είναι να μάθουμε να αφήνουμε τον εαυτό μας να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Έτσι, όχι μόνο θα απολαύσουμε τον χρόνο μας αλλά θα τον εκτιμήσουμε πραγματικά.Άρα την επόμενη φορά που θα βρεθούμε σε μια πιεστική κατάσταση καλό θα ήταν να θυμηθούμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας και να σκεφτούμε ότι ήμαστε σε μία φάση και πρέπει να βρούμε κάτι να απολαύσουμε σε αυτό γιατί και αυτό θα περάσει.


* Ο Μιχάλης Ρουσινός είναι εθελοντής content creator στην The Healing Tree community for Mental Health.


コメント


bottom of page