top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη

Ημέρα του Άνδρα 2023

Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα - την αφιερωμένη στις σύγχρονες προκλήσεις σε βιολογικό, ψυχοκοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι άνδρες – απουσιάζει μια ειλικρινής, βαθιά και πολυθεματική διοργάνωση για το θέμα.


Ζητήματα υγείας, ανάπτυξης προσωπικής ταυτότητας, οικονομικής χειραφέτησης και εξέλιξης του κοινωνικού τους ρόλου, έχουν φέρει τους άνδρες αντιμέτωπους με αδιέξοδα τα οποία δυσκολευόμαστε να δεχτούμε και να κατανοήσουμε, ως σύνολο.

Είναι τα ίδια αδιέξοδα που απειλούν την ψυχική ισορροπία και την ομαλή προσαρμογή τους σε ένα διαρκώς εναλλασσόμενο σκηνικό στο οποίο οι άνδρες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακριβώς επειδή αγωνιζόμαστε να κατανοήσουμε τον κόσμο με τα παλιά, στερεοτυπικά υλικά που μας προσφέρονται μέχρι σήμερα, από τις οικογένειες και την ευρύτερη κοινότητα.


Τα προγράμματα που σχεδιάζονται από τους Δήμους, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στη θέση των φύλων μέσα στις κοινωνικές ομάδες που ζουν και εργάζονται καθώς επίσης και τα προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε εποχή. Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη να ξεφύγουμε από τα συγκεντρωτικά μοντέλα λειτουργίας κατά τα οποία περιμέναμε οδηγίες "από τα πάνω" προκειμένου να προχωρήσουμε σε ενέργειες και, αντί γι' αυτό, να δούμε μια κινητοποίηση των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης για την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την ενσωμάτωση πρακτικών για την ανάπτυξη της οπτικής του φύλου στις κοινωνίες μας.

Η σημερινή Ημέρα, αν και αφιερωμένη στους άνδρες, είναι σημαντική ως προς την αποσαφήνιση ζητημάτων που αφορούν στην ισότητα των φύλων, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την πρόληψη σε θέματα υγείας και προνοιακής φροντίδας για όλους.


Για το 2023, η ημέρα έχει ως ομπρέλα το μήνυμα Zero Male Suicide, τη συλλογική μας προσπάθεια να σταματήσουμε τις απόπειρες αυτοκτονίας που λαμβάνουν χώρα σε ανησυχητικό βαθμό και με αυξανόμενη συχνότητα, ανάμεσα σε άνδρες.


(Artwork: Lucid by Ed Haslam / London England)


* Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που αφιερώνουμε στους πολύτιμους συνοδοιπόρους μας - στους άνδρες της ζωής μας - από οποιαδήποτε θέση κι αν τους έχουμε στο περιβάλλον μας: στους πατεράδες, γιους, συγγενείς, φίλους, συντρόφους, συναδέλφους. Είναι ο μήνας στον οποίο ενθαρρύνουμε ειλικρινείς συζητήσεις και τολμηρές παραδοχές για την υγεία τους και τη φροντίδα του εαυτού: τον Νοέμβριο μαθαίνουμε το πώς χρειάζεται να μιλήσουμε μαζί τους για τον καρκίνο του προστάτη και των όρχεων (γύρω στα 10,8 εκ. ανδρών παγκοσμίως ζουν με τη διάγνωση αυτού του τύπου καρκίνου ενώ ο καρκίνος των όρχεων «χτυπάει συχνότερα τις νεαρότερες ηλικίες) και να κανονίσουμε, από κοινού, όλα τα ιατρικά ραντεβού για το ετήσιο τσεκ απ τους. Είναι η ώρα να μιλήσουμε για την ψυχική υγεία των ανδρών καθώς τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στις απόπειρες αυτοκτονίας, βρίσκουν τους άνδρες, στο συντριπτικό ποσοστό του 69%, να βουλιάζουν συχνότερα σε τέτοια αδιέξοδα. Είναι ο καιρός να αναρωτηθούμε για το πώς έχουν αλλάξει οι σχέσεις των φύλων, με ποιους τρόπους επικοινωνούμε ή δεν επικοινωνούμε αποτελεσματικά. Για το πώς τα στερεότυπα «ανδρισμού» και «ματσίλας» δημιουργούν εμπόδια στην ομαλή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και ισορροπία. Είναι ο μήνας της καμπάνιας Movember - αφήνοντας το μουστάκι της ευαισθητοποίησης υπέρ των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν.


Comments


bottom of page