Αναζήτηση
  • συνέντευξη στη Δέσποινα Λιμνιωτάκη

Ειρήνη Περπερίδου: η γυναίκα πίσω από την GEA (Gender Equality Assembly)

Γνώρισα την Ειρήνη Περπερίδου κατά την διάρκεια της δύσκολης και επίπονης διαδικασίας του να αποσαφηνίσουμε ακριβώς τι θα σημαίνει η υποχρεωτική συνεπιμέλεια για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη μιας οικογένειας, με αφορμή την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Η επικοινωνία μας δεν πρόλαβε να περάσει από εισαγωγικά στάδια: μπήκαμε κατευθείαν "στο ψητό" της υπεράσπισης των γυναικών που βιώνουν κακοποιητικές συμπεριφορές στις σχέσεις τους μην έχοντας ικανό αριθμό συμμάχων γύρω τους που να μπορεί να κάνει όχι μόνο "θεραπεία" των πληγών (και μάλιστα, δυστυχώς πολλές φορές, εκ των υστέρων), αλλά κυρίως πρόληψη και ψυχοπροφύλαξη. Το καλοκαίρι του 2021 όμως μάς βρήκε με περισσότερο χρόνο στα χέρια ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε για μια πιο συμπαγή συνεργασία στο πλαίσιο της προώθησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών σε θέματα έμφυλων διακρίσεων και βίας. Εγώ, μέσω της κοινότητας της The Healing Tree community for Mental Health και η Ειρήνη ως δημιουργός της Gender Equality Assembly ενώνουμε τις δυνάμεις μας ελπίζοντας να ξυπνήσουμε την "ωραία κοιμωμένη" κοινωνία μπροστά στα καίρια ζητήματα που την αφορούν. Η παρακάτω συνέντευξη είναι μια εισαγωγή σε όλα όσα θα ακολουθήσουν στο μέλλον.


Ποια είναι η Ειρήνη; Ποιο θεωρείς το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς σου;


Τολμώ να πω πως με πιάνετε αδιάβαστη, δύσκολη ερώτηση… η πρώτη γρήγορη απάντηση είναι ότι δεν ξέρω ποια είναι η Ειρήνη. Έχω αφήσει στην άκρη τις πατριαρχικές ταμπέλες…


Είμαι μια νέα γυναίκα που προσπαθεί να ζήσει το ΔΙΚΟ της όνειρο, με τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις, τίποτα φορετό - τίποτα ξένο. Ένας άνθρωπος που κερδίζει την αυτοαγάπη και αυτοεκτίμηση καθημερινά, με πολύ κόπο και συνεχιζόμενη προσπάθεια, σε μια κοινωνία όπου η χειραφετημένη και ανεξάρτητη γυναίκα ακόμη θεωρείται ταμπού! Θα έλεγα πως είμαστε η πορεία μας, τίποτα στατικό, συνεχώς στο δρόμο της ζωής…

Αν και το μονοπάτι που επέλεξα είναι συχνά δύσβατο, η μεγαλύτερη και καλύτερη ανταμοιβή στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συνεισφορά στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, είτε με την επίλυση κάποιου καίριου ζητήματός του, είτε «απλά» με το άκουσμα της δικής του ιστορίας, του δικού του προβλήματος. Πάντα λέω στους ανθρώπους «καλό είναι να γνωρίζεις τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις σου!», όταν γνωρίζουμε, μπορούμε να μιλήσουμε ορθά και να διεκδικήσουμε την ανάλογα επιδιωκόμενη συμπεριφορά. Το ξέρω, πως πάντα το αποτέλεσμα είτε αργεί είτε μπορεί να μην είναι το θεμιτό, όμως σημασία έχει πως δεν παραμείναμε στη γωνία που μας τοποθέτησαν!


Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη δημιουργία της πλατφόρμας GEA: Gender Equality Assembly;


Η Γαία - η ονομασία που δώσαμε και που παραπέμπει στην επιστροφή του ανθρώπου στη φύση, στην επαφή του με τη γη και με τις φυσικές καταβολές του - ή όπως έχει καθιερωθεί GEA: Gender Equality Assembly, συνηθίζω να λέω πως είναι προϊόν θυμού, ο οποίος εκφράστηκε δειλά τον Ιανουάριο του 2021 και από αυτόν προέκυψε η GEA μας.

Ως νομικός, με τα συνεχή διαβάσματα μου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και τις καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες αναρωτιόμουν πάντα πως οι κείμενες νομοθεσίες, οι αρχές και οι κανόνες των διεθνών συνθηκών (βλ. Χάρτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ) εφαρμόζονται defacto, στη πράξη - στη καθημερινή μας ζωή και εκεί βίωσα πρώτα από όλα εγώ, ως κορίτσι και έπειτα ως γυναίκα, τη διάκριση, το σεξισμό, το μισογυνισμό -και από γυναίκες γιατί ναι υπάρχει έντονα και μεταξύ γυναικών! - και τα «στραβά βλέμματα», του τύπου «τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;».


Καθημερινά, σημαντικά και αστεία περιστατικά της ζωής μου, γέννησαν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός χώρου ασφάλειας και ελεύθερης έκφρασης των ανθρώπων και ιδιαίτερα των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων - ο όρος oppressive groups δεν μου αρέσει και λυπάμαι κάθε φορά που τον χρησιμοποιώ για να αναφερθώ απλά σε ανθρώπους που η δική τους διαφορετικότητα ξίνιζε στα μάτια της κυρίαρχης κοινωνικής ομάδας, των ετερόφυλων ανδρών! και τοποθετήθηκαν από τρίτα άτομα στη θέση αυτή και σίγουρα όχι από προσωπική επιλογή, η οποία μπορεί να μην υπήρχε καν, το δικαίωμα δηλαδή στην αυτοδιάθεση.

Με συνέκρινα συχνά με αγόρια της ηλικίας μου από μικρή ή και ως ενήλικη και πάντα με «έτρωγε» π.χ. το «γιατί εκείνος μπορεί να γυρίζει τρεις η ώρα τη νύχτα μόνος του σπίτι και να μην φοβάται, ενώ εγώ δεν μπορώ ή και να μπορώ φοβάμαι;» και πολλά άλλα αναρίθμητα τέτοια παραδείγματα… η απάντηση βέβαια ήταν η κλασική «επειδή είναι άνδρας!» ….


Καταληκτικά, θα έλεγα πως η GEA μας θα ήθελα να είναι η απόδειξη πως οι γυναίκες μπορούμε! Πως η Queer κοινότητα μπορεί! Παρά τη περιθωριοποίηση ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στο διάβα μας, αξίζει το χώρο να δηλώσουμε παρόντα στο κοινωνικό σύνολο.
Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί ερευνητικά με θέματα έμφυλων ταυτοτήτων, διακρίσεων και βίας;


Όσο γοητευτικό είναι το ταξίδι, άλλο τόσο δύσκολο είναι! Η ενασχόληση με τα έμφυλα ζητήματα σε κάθε επίπεδο είτε κοινωνικό - ατομικό είτε ακαδημαϊκό δίνει στο άτομο νέους ορίζοντες, τον βγάζει από τα στενά όρια της πατριαρχικής αντίληψης, του δίνει φτερά να πετάξει. Θα έλεγα μια φράση που χρησιμοποιώ συχνά και μου αρέσει ιδιαιτέρως, καθώς συνοψίζει τα παραπάνω: «από θύμα, τον κάνει θαύμα!».


Όμως, την ίδια στιγμή ασχολείται δυστυχώς και με δυσάρεστα, βίαια ζητήματα, συνέπειες του πατριαρχικού συστήματος, έμφυλη βία, κακοποίηση, γυναικοκτονίες κτλ. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ. ΑΣ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είχαμε 554 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με το Ν. 3500/2006. Σε διάστημα 8 μηνών καταγράφηκαν οκτώ γυναικοκτονίες μονάχα για το 2021, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημειώθηκαν εκατό δεκαοκτώ (118) γυναικοκτονίες (χρονικό διάστημα 2015-2020).


Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πληγώνεσαι κάθε φορά εκ νέου, πονάς γιατί ξέρεις βαθειά μέσα σου πως στη θέση της εκάστοτε γυναίκας θα μπορούσε να ήσουν εσύ, η αδερφή σου ή φίλη σου. Στη θέση του Ζακ μπορεί να ήταν ένας δικός σου άνθρωπος. Σε τρώει πάντα το «γιατί;» Εκείνη ακριβώς τη στιγμή είναι που ο θυμός σου αυξάνεται και αναρωτιέσαι αν μπορεί το τέρας της πατριαρχίας να σου κόψει τα φτερά. Η δική μου απάντηση είναι πως ΟΧΙ, απλά μερικές ημέρες πετάς πιο χαμηλά, από κάποιες άλλες…, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν εξακολουθείς να πετάς!


Μπορεί κάποιος να συμμετέχει ανοιχτά στην GEA και με ποιον τρόπο;


Μου άρεσε το επίρρημα «ανοιχτά», διότι έτσι λειτουργούμε ανοιχτά χωρίς προκαταλήψεις.


Αρχικά, έχουμε τα GEA projects , τα οποία θα τρέξουν επίσημα για το ευρύ κοινό από Σεπτέμβριο:


· Εργαστήρια Ψυχικής Ενδυνάμωσης

· Γλωσσικός Σεξισμός και Συμπεριληπτική Γλώσσα

· Σώμα και Queer Κουλτούρα

· Γυναικεία Κακοποίηση: Μια σύγχρονη πραγματικότητα

· Βιοφεμινισμός και Κοινωνική Ηθική

· BodyPolicing και Διατροφική Κουλτούρα


Εάν τώρα έχει μεράκι και όρεξη να γράφει, μπορεί να ενταχθεί στην ομάδα αρθρογραφίας μας και να δημοσιεύονται άρθρα της/του, σχετικά με τα έμφυλα ζητήματα, θέματα ισότητας και κοινωνικής επικαιρότητας στο site μας (www.geaassembly.com) .


Τέλος, εάν δεν τους εκφράζει κανείς από τους παραπάνω τρόπους και την/ον ενδιαφέρει η ενασχόληση με τα έμφυλα ζητήματα ή επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί μας, μπορεί απλά να μας στείλει ένα e-mail , εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της/ου. Υπάρχει χώρος για όλες/ους!


Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της GEA;


Το επόμενο μας βήμα είναι η οικογένεια της GEA να μεγαλώσει ή πιο σωστά για εμάς να αναπτυχθεί και από μικρό παιδί που μπουσουλάει, να μάθει να περπατά. Γιατί όχι και να αποκτήσουμε ένα σπίτι, ένα δικό μας χώρο να στεγάσουμε τη προσπάθεια μας και να ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους δια ζώσης! Το κυριότερο για εμάς είναι να αναπτύξουμε ένα συνεχή και υγιή διάλογο με τα άτομα που έρχονται ή επικοινωνούν με τη GEA, ώστε να χτίσουμε μια θετική κοινωνική εμπειρία!


Πες μας που και πώς μπορούμε να σε βρούμε.


Θα χαρούμε να μας αναζητήσετε και θα μας βρείτε σε αυτή τη φάση ηλεκτρονικά (e-mail: info@geaaassembly.com) , περιμένουμε το δικό σας feedback.


Στις σελίδες μας:

Fb GEA: Gender Equality Assembly

Instagram: gea_equality

LinkendIn: GEA Equality


και στη νέα μας ιστοσελίδα (www.geaassembly.com) στην οποία πέρα από την αναλυτική παρουσίαση του σκοπού και των στόχων και των projects μας, υπάρχει και πλούσια αρθρογραφία σχετικά τόσο με επίκαιρα, όσο και με διαχρονικά έμφυλα ζητήματα από διαφορετικές οπτικές και επιστήμες.