top of page
Αναζήτηση
  • Μιχάλης Ρουσινός

Γιατί πρέπει να κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη;

Έχουμε πλέον κάνει τη ζωή μας πολύ άνετη και εύκολη, για το καλό μας. Η καθιστική ζωή είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Καθόμαστε σε μια καρέκλα για 8 ώρες στη δουλειά, μετά να μπαίνουμε στο αμάξι για να πάμε στο σπίτι και να καθίσουμε πάλι μπροστά σε μια τηλεόραση για την υπόλοιπη μέρα. Έχουμε εύκολη πρόσβαση σε επεξεργασμένα φαγητά που είναι πλούσια σε θερμίδες αλλά με πολύ μικρή αξία σε μικροθρεπτικά συστατικά. Τα παραπάνω από μόνα τους έχουν σαν αποτέλεσμα να παίρνουμε βάρος που οδηγεί σε πολλές παθήσεις όπως θυρεοειδή, κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις, προβλήματα στη μέση, τον αυχένα και τα γόνατα. Πλέον το 56% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι και το 16% αυτών είναι παχύσαρκοι. Και όλα αυτά επειδή έχουμε συνηθίσει στις ανέσεις μας.Μια καλή ιδέα θα ήταν να επιλέξουμε ο καθένας μας ξεχωριστά να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για την υγεία μας και να κάνουμε εμείς την ζωή μας λίγο πιο δύσκολη, όσο έχουμε ακόμα την επιλογή - διαφορετικά θα μας αναγκάσει μια ασθένεια στο μέλλον. Ο πιο εύκολος και αποδοτικός τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι με το να εντάξουμε τη γυμναστική και την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα μας. Να χτίσουμε συνήθειες που μας καλυτερεύουν την ποιότητα ζωής. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να πιεστούμε στο γυμναστήριο και να ετοιμάσουμε τα γεύματα μας για τις επόμενες 4 μέρες από το να κάτσουμε σε μια οθόνη και να παραγγείλουμε κάτι, αλλά και το αποτέλεσμα της γυμναστικής και της διατροφής είναι πιο απολαυστικό.


Η προπόνηση με αντιστάσεις μάς βοηθάει να ελέγξουμε το μεταβολισμό μας, να καίμε πιο πολλές θερμίδες, να νιώθουμε πιο δυνατοί, γεμάτοι ενέργεια και εννοείται να δείχνουμε και πιο ωραίοι. Με το να χτίσουμε μυϊκή μάζα μπορούμε να τρώμε πιο πολύ, χωρίς να παίρνουμε κιλά. Πλέον είναι αποδεδειγμένα τα οφέλη της γυμναστικής και στην ψυχολογία μας ενώ μελέτες δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα η προπόνηση με βάρη λειτουργεί καλύτερα από τα αντικαταθλιπτικά. Αν δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις βέβαια και σκέφτεσαι ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο να μάθεις να κάνεις και ότι δεν έχεις χρόνο, θα σου έλεγα να το ξανασκεφτείς. Γυμνάζοντας το σώμα σου με δύο προπονήσεις την εβδομάδα και χρησιμοποιώντας ελεύθερα βάρη και πολύ αρθρικές ασκήσεις όπως καθίσματα και άρσεις θανάτου, πιέσεις στήθους και κωπηλατικές, είσαι παραπάνω από καλυμμένος. Συνδύασε τα και με μισή ώρα περπάτημα την ημέρα και θα δεις αποτελέσματα όχι μόνο στην σωματοδομή σου αλλά και στην ψυχολογία σου. Προτίμησε να περπατήσεις αντί να πάρεις το αμάξι να για μικρές αποστάσεις στην περιοχή σου και καλό θα ήταν να παίρνεις τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα, όταν έχεις την επιλογή. Έτσι μπορείς να αυξήσεις το επίπεδο δραστηριότητας σου μέσα στην ημέρα και να κάψεις 100 -300 θερμίδες από εκεί που δεν το περιμένεις.


Αντί να παραγγείλεις ή να φας από έξω στη δουλειά σου, αφιέρωσε 1 – 2 ώρες και μαγείρεψε τα γεύματα σου. Σίγουρα απαιτεί μια διαδικασία αλλά το καλό είναι ότι θα κερδίσεις λεφτά καθώς το να φτιάξεις μια σαλάτα με κοτόπουλο, για παράδειγμα, στο σπίτι, θα σου βγει πολύ πιο φθηνά και με πολύ λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το να πάρεις την ίδια σαλάτα από ένα μαγαζί. Όσο χρονοβόρο και δύσκολο ακούγεται, μόλις το κάνεις μία δύο φορές θα δεις ότι τελικά δεν είναι τόσος κόπος. Εγώ για παράδειγμα δύο φορές την εβδομάδα παραγγέλνω 4 – 5 κιλά κοτόπουλο, 1 – 2 κιλά μοσχάρι, παίρνω ψάρι είτε σολομό ή πέρκα ανάλογα την όρεξη και τις θερμίδες που καταναλώνω και συμπληρώνω με λαχανικά, φρούτα, πατάτες και ρύζι. Αφιερώνω 10 λεπτά όσο φτιάχνω τον καφέ μου τα Σάββατα και μαγειρεύω 2 – 3 κιλά κρέας και πλένω τα λαχανικά μου. Αυτό ήταν, τα υπόλοιπα στην κατάψυξη και έτσι έχω στο ψυγείο μου έτοιμη πρωτεΐνη και πολλές φορές πατάτες και ρύζι σε τάπερ. Κάθε φορά που θέλω να φτιάξω ένα γεύμα, ανοίγω το ψυγείο και είναι εκεί και με περιμένει. Δεν μπαίνω καν στον πειρασμό να πάρω από έξω κάτι γιατί έχω έτοιμο φαγητό. Σίγουρα αν πεινούσα και έπρεπε να περιμένω 20 – 30 λεπτά να γίνει το φαγητό μου θα παράγγελνα πιο συχνά.


Καμιά φορά πρέπει να κάνεις όμως και θυσίες. Η κύρια μου απασχόληση είναι ορκωτός λογιστής σε μία από τις Big 4, και ο όγκος της δουλειάς που έχουμε είναι αρκετά μεγάλος. Για αρκετούς μήνες που έχουμε υπερωρίες πρέπει να ήμαστε 12 ώρες στην καρέκλα πάνω από το λάπτοπ και όταν τελειώνει αυτή η περίοδος έχουμε μαθήματα και διάβασμα για τις διάφορες πιστοποιήσεις που πρέπει να πάρει ο καθένας. Επίσης πάω γυμναστήριο για 1 ώρα το πολύ 4 φορές την εβδομάδα. Σε συνδυασμό με το περπάτημα που κάνω κάθε μέρα και το διάβασμα και τις βόλτες που πηγαίνω για καφέ ή ποτό, καταλαβαίνεις ότι έχω μια γεμάτη ημέρα κάθε μέρα. Σίγουρα δεν βλέπω όσο νέτφλιξ θέλω, σίγουρα μπορεί να μην κοιμάμαι τα ΣΚ μέχρι τις 11 και να μην πηγαίνω και για καφέ και για μπύρα και για ποτό, αλλά βάζω προτεραιότητες όπως πρέπει να βάλεις και εσύ.


Τι σε κάνει να αισθάνεσαι πιο γεμάτος: το να αράξεις και να δεις μια ώρα τηλεόραση κάθε μέρα ή να επενδύσεις αυτή την ώρα για την υγεία σου;


* Ο Μιχάλης Ρουσινός είναι εθελοντής content creator στην The Healing Tree community for Mental Health


Comments


bottom of page