Ψυχοπροφύλαξη και Υγεία - Mental Health awareness

 

Η συναισθηματική προφύλαξη των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η τόνωση της αυτοπεποίθησής τους και η εξάλειψη του φόβου που αφορά στις δυσκολίες της νόσου, είναι μερικές από τις προτεραιότητες στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα εξατομικευμένης φροντίδας του The Healing Tree. 

 

Γιαυτό το λόγο και στοχεύοντας στην ολόπλευρη φροντίδα τους, η κοινότητα παρέχει τη δυνατότητα σε αυτούς και στις οικογένειές τους να σχεδιάσουν το δικό τους πρόγραμμα συναντήσεων με Ψυχολόγο/ Ψυχίατρο, εφόσον το επιθυμούν. Οι συναντήσεις μπορούν επιπλέον να βοηθήσουν στην καλλιέργεια των προϋποθέσεων για την καλύτερη επικοινωνία και την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, στην αποβολή του άγχους και στη συστηματικότερη ενημέρωσή τους σε θέματα που αφορούν σε ψυχικές νόσους.

Διαφορετικότητα και Απώλεια

 

Στην Ελλάδα, η λέξη «απώλεια» είναι ταμπού. Δεν εξηγείται αλλιώς το πώς ο πολιτισμός μας έχει επινοήσει ένα σωρό φραστικές δικλίδες προκειμένου να αποφύγει να μιλήσει για αυτά που χάνει. Δεν είναι τυχαίο το ότι, ενώ καθημερινά γνωρίζουμε τόσες απουσίες, οι μόνες τελικά που αναγνωρίζουμε είναι οι υλικές.

 

Οι αμυντικές αντιδράσεις μας απέναντι στην απώλεια είναι ολοκληρωτικές. Ονοματίζουμε ως «διαφορετικά» τα πράγματα που απλώς δεν κατανοούμε. Δεχόμαστε την έτοιμη ερμηνεία του κόσμου και ξορκίζουμε το «μη-φυσιολογικό». Εντωμεταξύ, κάποιοι άλλοι παλεύουν εντελώς μόνοι να δημιουργήσουν τον πολιτισμό της αναγνώρισης της διαφορετικότητας, των ψυχικών αντοχών, της ένταξης σε ένα περιβάλλον που γίνεται φιλικό μόνο κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων.

 

Ξέρεις πώς είναι όταν σβήνουν τα φώτα και μένεις μόνος;

 

Η απαξίωση, η αδιαφορία και οι προκαταλήψεις της επίσημα οργανωμένης κοινωνίας, δηλαδή του κράτους, είναι από μόνα τους μια πολύ μακρινή απουσία. Η ελλιπής εκπαίδευση για τα παιδιά, τα κενά στην προστατευμένη διαβίωσή τους, η απουσία ανακουφιστικής φροντίδας για τις οικογένειες, το άγχος για το τι θα συμβεί στο μέλλον…

 

Καιρός να αλλάξουμε τα πράγματα!

 

 

 

 

 

Α - Ω της Ψυχικής Υγείας

(ηλεκτρονική βιβλιοθήκη)

άρθρα, σημειώσεις και χρήσιμες πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν: