Έχουν ξοδευτεί πολλά χρόνια στην αποφυγή μιας συζήτησης γύρω από την ψυχική υγεία. 

Έχουν κλείσει πολλά μάτια στην περιθωριοποίηση των ανθρώπων που υποφέρουν από ψυχικές νόσους  και άλλα τόσα αυτιά στις εκκλήσεις για μια στοχευμένη προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων του χώρου, μια συντονισμένη κίνηση που θα ενεργοποιούσε δημιουργικά όλους τους φορείς, τους επαγγελματίες, τις δομές και τις οικογένειες των  ασθενών.

Όσα ορόσημα και αν βάλουμε στο χρόνο - παγκόσμιες ημέρες, μηνιαία αφιερώματα ή ετήσιους εορτασμούς – η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα η ψυχική υγεία, ως θεματική ομπρέλα κάτω από την οποία κρύβονται δεκάδες ενότητες προς επεξεργασία, βρίσκεται έξω από τις προτεραιότητές μας.  Αυτό όμως σημαίνει και κάτι άλλο: το θέμα δεν είναι ορατό μέσα στις ανθρώπινες κοινότητες που ζούμε και μεγαλώνουμε: τα προβλήματα που μας αδρανοποιούν, μας ξοδεύουν υλικά και συναισθηματικά ή μας σκοτώνουν μέρα με τη μέρα, είναι εκτός εμβέλειας για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Κι όμως, η ψυχική υγεία μας αφορά όλους.  Μας αφορά, όχι μόνο επειδή είμαστε δεμένοι μεταξύ μας σε σχέσεις συνεργασίας και αλληλεπίδρασης, αλλά και επειδή η πιθανότητα να υποφέρουμε στο μέλλον από κάποιο σοβαρό πρόβλημα είναι εξαιρετικά πιθανή. 

 

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη παρέμβαση, είναι να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε (ή δεν βλέπουμε) το θέμα.  Αποσπασματικές προσπάθειες να βοηθηθούν ασθενείς αποκομμένοι από το κοινωνικό περιβάλλον τους, έχουν προ πολλού πέσει στο κενό.  Μια συντονισμένη, ταυτόχρονη εκστρατεία εμπλοκής των ίδιων των κοινοτήτων μας στις διαδικασίες διαχείρισης των προβλημάτων, είναι η απάντηση στη μοναξιά και στην αποξένωση των ανθρώπων που υποφέρουν σιωπηλά.

Η αλλαγή στη νοοτροπία θα φέρει τις απαντήσεις: η δέσμευση του ενός απέναντι στον άλλο, η ηχηρή παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων στο διάλογο και στη διαδικασία αποφάσεων.  Η ψυχική υγεία δεν είναι ευθύνη «κάποιου άλλου».  Είναι δική μας υπόθεση.

Despoina Limniotaki

Η The Healing Tree ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που σχεδιάστηκε με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού – προνοιακού χαρακτήρα σε ομάδες πληθυσμού που υποφέρουν από ψυχικές νόσους και χρειάζονται στήριξη και βοήθεια.

 

Πρόκειται για μια κοινότητα ανθρώπων που συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν με στόχο τη βέλτιστη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας.

 

Ανάμεσα σε άλλα, η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ The Healing Tree στοχεύει στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και κοινωνικών δράσεων ενώ επιδιώκει να συνδράμει στην άρση των προκαταλήψεων και των στερεότυπων ιδεών για τη ψυχική νόσο και τους ψυχικά πάσχοντες. 

 

Σε μια εποχή που τα προγράμματα προς τις ευπαθείς ομάδες πραγματοποιούνται όλο και πιο αραιά, η Κοιν.Σ.Επ The Healing Tree έρχεται να καλύψει θέματα ψυχοεκπαίδευσης, κατάρτισης, επικοινωνίας,  κοινωνικοποίησης και καθημερινής επιβίωσης για αυτούς που έχουν αυξημένες ανάγκες ανακουφιστικής φροντίδας.

 

Συμμέτοχοι της The Healing Tree είναι οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι οικογένειές τους αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να καλλιεργήσουν δεξιότητες πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης κρίσεων.